Autorem artykułu jest Beata Kozłowska
Oleje roślinne cieszą się dużym powodzeniem w naszych kuchniach. Dodajemy je do sałatek, służą do duszenia i pieczenia różnych mięsnych smakołyków. Niektóre z nich nadają się również do smażenia potraw, czyniąc potrawy lekkostrawnymi i pełnymi wartości odżywczych.
Zawierają cenne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo pożyteczne dla naszego organizmu. Nie ma dziś gospodyni domowej, która nie korzystałaby na co dzień z oleju roślinnego podczas przygotowywania posiłków. Każdy z olejów ma swój określony smak i aromat, który trzeba umieć wykorzystać, aby nadawał potrawom niepowtarzalny charakter.
Olej rzepakowy doskonale nadaje się do smażenia, choć ma również ogromne znaczenie poza naszymi kuchniami. Stanowi domieszkę olejów napędowych, a także jest jednym ze składników biodiesla, oczywiście w przetworzonej do tego celu formie. Bardzo często używa się go do wytwarzania kosmetyków dla cery wrażliwej, dzięki czemu wykorzystywane są jego właściwości przeciwzapalne. Doskonale nadaje się do produkcji delikatnych kremów dla dzieci oraz preparatów chroniących przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym.
Olej sojowy z kolei nie powinien być poddawany zbyt wysokim temperaturom. Jedzony bez obróbki zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witamin oraz kwas linolowy. Ten drugi składnik sprawia, że olej sojowy jest chętnie wykorzystywany przez producentów kosmetyków. Kwas linolowy odpowiada bowiem za odpowiednie nawilżenie skóry, a witamina E wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu, ma także właściwości przeciwutleniające. Niestety olej sojowy może powodować uczulenia, w związku z tym w jego używaniu zalecany jest umiar.
---
Oleje sojowy i rzepakowy
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
________________REKLAMA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz