Jedzenie to dla wielu
osób prawdziwa przyjemność. Jedząc angażujemy zmysły: wzroku, węchu, dotyku,
oraz oczywiście smaku. Chyba każdy lubi delektować się wybornymi dla siebie potrawami,
które indywidualnie są zróżnicowane i trudno o wskazanie tych obiektywnie
najlepszych. Niezależnie od preferencji, zawsze wśród tych ulubionych znajdą
się praktycznie zarówno te uznawane za zdrowe: np. kasze, warzywa, gotowane ryby
oraz niezdrowe: np. smażone mięsa lub dania typu fast food).
Coraz
szybsze tempo życia sprawia jednak,
że bardzo często zjadamy coś w pośpiechu, a w związku z tym raczej nie ma czasu
na zastanawianie się nad tym, czy posiłek jest wystarczająco wartościowy i
bogaty w potrzebne składniki odżywcze. Do powszechnych praktyk osób z tendencją
do tycia należy cykliczne podejmowanie prób odchudzania poprzez stosowanie diet
lub zwyczajne ograniczanie posiłków. Stosowanie i porzucanie diety w końcowym efekcie przynosi
zniechęcenie i frustrację, że znowu się nie udało zapanować nad masą
własnego ciała oraz własną psychiką. Dodatkowo brak przyjemności jedzenia i związanych
z nim pogarsza jeszcze samopoczucie i nastrój. Niewłaściwe, tzn. najczęściej
nieświadome i nieuważne odżywianie, a także niedokładne stosowanie polecanych
pocztą pantoflową diet, jest właśnie jedną z przyczyn schorzeń i chorób cywilizacyjnych.
Wśród
nich trzeba w pierwszej kolejności wymienić:
-choroby
sercowo-naczyniowe (nadciśnienie,
choroba wieńcowa, miażdżyca, zawał serca)
choroby układu oddechowego (płuc)
-otyłość
-cukrzyca
-nowotwory
-osteoporoza
-choroby przewodu pokarmowego (wrzody żołądka i dwunastnicy, żylaki odbytu,
biegunka zaparcia)
-choroby
alergiczne
Okazuje
się, że badania naukowe oraz światowe nurty zdrowego odżywiana od pewnego czasu koncentrują się na zastąpieniu
diet programami zrównoważonej kontroli wagi ciała i zdrowia. Programy
takie oparte są generalnie o kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Dzięki
glukozie odżywiany jest układ nerwowy, odpowiadający za energię życiową i witalność.
Nadmiar cukru w organizmie powoduje odkładanie tłuszczu. Z kolei niedostatek
cukru choćby z braku posiłku skutkuje spalaniem mięśni.
Właściwy
poziom cukru dla organizmu, to 80-120 mg/100ml. Utrzymywanie takiego poziomu
jest właściwe dla przemian odbywających się w komórkach, a w efekcie poprawia
się wygląd oraz samopoczucie.
Jak utrzymywać właściwy poziom cukru?
Istotne są trzy elementy:
1/ częstotliwość posiłków, co 3-4 godziny wspomaga metabolizm i pozwala
utrzymywać stały poziom cukru we krwi
2/ zbilansowanie składników pokarmowych: białka, węglowodany, nieszkodliwe
tłuszcze w odpowiednich proporcjach
3/ obfitość posiłków
Odpowiedni rytm optymalnych porcji posiłków stanowi o sukcesie.
Od
niedawna na polskim rynku dostępny jest unikalny, opatentowany produkt
amerykański spełniający powyższe kryteria. Jest to suplement diety RVL firmy MonaVie mieszanka mikro i
makro elementów oraz najbardziej wartościowych składników odżywczych
potrzebnych do odradzania się zdrowych komórek. Spożywa się go w formie
jagodowo-czekoladowego koktajlu, który przyrządza się z mlekiem, jogurtem lub
wodą. Efektywność i najwyższa, jakość tego suplementu diety wynika bezpośrednio
z bazowania na brazylijskiej jagodzie
acai oraz na zastosowaniu w procesie produkcji suplementu liofilizacji w
celu zachowania bogactwa i pełni leczniczych właściwości tego owocu. Jagoda acai
zyskuje na popularności z każdym dniem. Jej bardzo szybkie działanie
antyoksydacyjne, potwierdzone badaniami naukowymi wspomaga kuracje osób
cierpiących na wszystkie choroby cywilizacyjne, w tym na nowotwory, które
dotykają coraz większą liczbę, coraz młodszych osób. Owoc Acai jest wymieniany również,
jako doskonały w dzisiejszych czasach element profilaktyki zdrowotnej, w myśl
znanej wszystkim maksymy „lepiej zapobiegać niż leczyć”.
zobacz prezentację -> PRODUKTY MonaVie
kup tutaj … posmakuj … poczuj się lepiej -> ZOSTAŃ STAŁYM KLIENTEM