sobota, 29 grudnia 2012

Odżywianie z kontrolą wagi ciała

Jedzenie to dla wielu osób prawdziwa przyjemność. Jedząc angażujemy zmysły: wzroku, węchu, dotyku, oraz oczywiście smaku. Chyba każdy lubi delektować się wybornymi dla siebie potrawami, które indywidualnie są zróżnicowane i trudno o wskazanie tych obiektywnie najlepszych. Niezależnie od preferencji, zawsze wśród tych ulubionych znajdą się praktycznie zarówno te uznawane za zdrowe: np. kasze, warzywa, gotowane ryby oraz niezdrowe: np. smażone mięsa lub dania typu fast food).

Coraz szybsze tempo życia sprawia jednak, że bardzo często zjadamy coś w pośpiechu, a w związku z tym raczej nie ma czasu na zastanawianie się nad tym, czy posiłek jest wystarczająco wartościowy i bogaty w potrzebne składniki odżywcze. Do powszechnych praktyk osób z tendencją do tycia należy cykliczne podejmowanie prób odchudzania poprzez stosowanie diet lub zwyczajne ograniczanie posiłków. Stosowanie i porzucanie diety w końcowym efekcie przynosi zniechęcenie i frustrację, że znowu się nie udało zapanować nad masą własnego ciała oraz własną psychiką. Dodatkowo brak przyjemności jedzenia i związanych z nim pogarsza jeszcze samopoczucie i nastrój. Niewłaściwe, tzn. najczęściej nieświadome i nieuważne odżywianie, a także niedokładne stosowanie polecanych pocztą pantoflową diet, jest właśnie jedną z przyczyn schorzeń i chorób cywilizacyjnych.

 

Wśród nich trzeba w pierwszej kolejności wymienić:

-choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie, choroba wieńcowa, miażdżyca, zawał serca)
  choroby układu oddechowego (płuc)

-otyłość
-cukrzyca
-nowotwory
-osteoporoza
-choroby przewodu pokarmowego
(wrzody żołądka i dwunastnicy, żylaki odbytu, biegunka zaparcia)
-choroby alergiczne

 

Okazuje się, że badania naukowe oraz światowe nurty zdrowego odżywiana od pewnego czasu koncentrują się na zastąpieniu diet programami zrównoważonej kontroli wagi ciała i zdrowia. Programy takie oparte są generalnie o kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Dzięki glukozie odżywiany jest układ nerwowy, odpowiadający za energię życiową i witalność. Nadmiar cukru w organizmie powoduje odkładanie tłuszczu. Z kolei niedostatek cukru choćby z braku posiłku skutkuje spalaniem mięśni.

Właściwy poziom cukru dla organizmu, to 80-120 mg/100ml. Utrzymywanie takiego poziomu jest właściwe dla przemian odbywających się w komórkach, a w efekcie poprawia się wygląd oraz samopoczucie.


Jak utrzymywać właściwy poziom cukru?


Istotne są trzy elementy:


1/ częstotliwość posiłków, co 3-4 godziny wspomaga metabolizm i pozwala utrzymywać stały poziom cukru we krwi


2/ zbilansowanie składników pokarmowych: białka, węglowodany, nieszkodliwe tłuszcze w odpowiednich proporcjach


3/ obfitość posiłków

 
Odpowiedni rytm optymalnych porcji posiłków stanowi o sukcesie.

Od niedawna na polskim rynku dostępny jest unikalny, opatentowany produkt amerykański spełniający powyższe kryteria. Jest to suplement diety RVL firmy MonaVie mieszanka mikro i makro elementów oraz najbardziej wartościowych składników odżywczych potrzebnych do odradzania się zdrowych komórek. Spożywa się go w formie jagodowo-czekoladowego koktajlu, który przyrządza się z mlekiem, jogurtem lub wodą. Efektywność i najwyższa, jakość tego suplementu diety wynika bezpośrednio z bazowania na brazylijskiej jagodzie acai oraz na zastosowaniu w procesie produkcji suplementu liofilizacji w celu zachowania bogactwa i pełni leczniczych właściwości tego owocu. Jagoda acai zyskuje na popularności z każdym dniem. Jej bardzo szybkie działanie antyoksydacyjne, potwierdzone badaniami naukowymi wspomaga kuracje osób cierpiących na wszystkie choroby cywilizacyjne, w tym na nowotwory, które dotykają coraz większą liczbę, coraz młodszych osób. Owoc Acai jest wymieniany również, jako doskonały w dzisiejszych czasach element profilaktyki zdrowotnej, w myśl znanej wszystkim maksymy „lepiej zapobiegać niż leczyć”.

 

zobacz prezentację  -> PRODUKTY MonaVie

kup tutaj posmakuj … poczuj się lepiej -> ZOSTAŃ STAŁYM KLIENTEM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz