niedziela, 11 maja 2014

Dlaczegonie możemy nie jeść cukru

Podpatrując naturę trzeba stwierdzić, że żaden inny ssak nie spożywa dodanego do pożywienia cukru, więc podobnie człowiek nie potrzebuje go w swojej diecie. 

Eksperci medyczni i żywieniowi coraz gwałtowniej apelują o zmniejszenie ilości cukru dodawanego do opakowanej i przetworzonej żywności w ciągu najbliższych 3-5 lat o 20-30 %.
Chodzi o to, żeby zaprzestano dodawania tak dużych, jak obecnie ilości cukru do wszelkiego pożywienia, które tego wcale nie wymaga.
Szacunkowo,  zmiana ta spowoduje obniżenie średnio o około 100 liczby kalorii, które każdy człowiek spożywa dziennie i ostatecznie przyczyni się do odwrócenia epidemii otyłości.
Cukier powinien stanowić nie więcej niż 5% dziennego spożycia energii, co stanowi około 6 łyżeczek dziennie dla kobiet i 8 łyżeczek dziennie dla mężczyzn.
W sumie cukier jest całkowicie niepotrzebnym źródłem kalorii, nie daje uczucia sytości i jest uznawany za istotny czynnik w powstawaniu otyłości i cukrzycy.
Ponadto, wysokie spożycie cukru może zmniejszyć zdolność do regulowania poboru kalorii przez człowieka , co prowadzi do przyjmowania nadmiernej ilości cukru, przejadania się, a ostatecznie do przyrostu masy ciała. Dlatego dodawanie cukru do potraw powinno być szczególnie piętnowane z powodu spożycia pustych kalorii, które wywołują potem dalsze niepotrzebne zapotrzebowanie na kalorie.

Czy słabość do słodyczy i słodkości jest wystarczającym powodem, aby szkodzić własnemu zdrowiu?
Z uwagi na to, że prawdą jest  istotne przyczynianie się do problemów zdrowotnych, nawet  w większym stopniu niż tytoń, najlepiej nie oglądać się na producentów żywności, tylko od razu rozpocząć indywidualne eliminowanie go z codziennej diety.
Naturalne, nieprzetworzone pokarmy zawierają dostatecznie dużo cukru, co całkowicie pokrywa przeciętne zapotrzebowanie człowieka na to źródło naszej energii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz