Podpatrując naturę trzeba stwierdzić, że żaden inny ssak nie
spożywa dodanego do pożywienia cukru, więc podobnie człowiek nie potrzebuje go
w swojej diecie.
Eksperci medyczni i żywieniowi coraz gwałtowniej apelują o zmniejszenie ilości cukru dodawanego
do opakowanej i przetworzonej żywności w ciągu najbliższych 3-5 lat o 20-30
%.
Chodzi o to, żeby zaprzestano dodawania tak dużych, jak obecnie ilości cukru do wszelkiego pożywienia, które tego wcale nie wymaga.
Chodzi o to, żeby zaprzestano dodawania tak dużych, jak obecnie ilości cukru do wszelkiego pożywienia, które tego wcale nie wymaga.
Szacunkowo, zmiana ta spowoduje obniżenie średnio o około
100 liczby kalorii, które każdy człowiek spożywa dziennie i ostatecznie
przyczyni się do odwrócenia epidemii otyłości.
Cukier powinien stanowić nie więcej niż 5% dziennego spożycia energii, co stanowi około 6 łyżeczek dziennie dla kobiet i 8 łyżeczek dziennie dla mężczyzn.
Cukier powinien stanowić nie więcej niż 5% dziennego spożycia energii, co stanowi około 6 łyżeczek dziennie dla kobiet i 8 łyżeczek dziennie dla mężczyzn.
W sumie cukier jest całkowicie niepotrzebnym źródłem kalorii,
nie daje uczucia sytości i jest uznawany za istotny czynnik w powstawaniu
otyłości i cukrzycy.
Ponadto, wysokie spożycie cukru może zmniejszyć zdolność do regulowania poboru kalorii przez człowieka , co prowadzi do przyjmowania nadmiernej ilości cukru, przejadania się, a ostatecznie do przyrostu masy ciała. Dlatego dodawanie cukru do potraw powinno być szczególnie piętnowane z powodu spożycia pustych kalorii, które wywołują potem dalsze niepotrzebne zapotrzebowanie na kalorie.
Ponadto, wysokie spożycie cukru może zmniejszyć zdolność do regulowania poboru kalorii przez człowieka , co prowadzi do przyjmowania nadmiernej ilości cukru, przejadania się, a ostatecznie do przyrostu masy ciała. Dlatego dodawanie cukru do potraw powinno być szczególnie piętnowane z powodu spożycia pustych kalorii, które wywołują potem dalsze niepotrzebne zapotrzebowanie na kalorie.
Czy słabość do słodyczy i słodkości jest wystarczającym powodem, aby szkodzić własnemu zdrowiu?
Z uwagi na to, że prawdą jest istotne przyczynianie się do problemów zdrowotnych, nawet w większym stopniu niż tytoń, najlepiej nie oglądać się na producentów żywności, tylko od razu rozpocząć indywidualne eliminowanie go z codziennej diety.
Naturalne, nieprzetworzone pokarmy zawierają dostatecznie dużo cukru, co całkowicie pokrywa przeciętne zapotrzebowanie człowieka na to źródło naszej energii.
Z uwagi na to, że prawdą jest istotne przyczynianie się do problemów zdrowotnych, nawet w większym stopniu niż tytoń, najlepiej nie oglądać się na producentów żywności, tylko od razu rozpocząć indywidualne eliminowanie go z codziennej diety.
Naturalne, nieprzetworzone pokarmy zawierają dostatecznie dużo cukru, co całkowicie pokrywa przeciętne zapotrzebowanie człowieka na to źródło naszej energii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz