czwartek, 13 listopada 2014

Jakie znaczenie ma arginina?

Arginina jest aminokwasem, czyli elementem cząsteczkowym budującym białko. Przekształca toksyczny dla wątroby amoniak w mocznik.
Jest niezbędna do wytwarzania związków produkujących energię w mięśniach.
Pełni istotną rolę w transportowaniu azotu, magazynowaniu i wydalaniu go. Obecność argininy na odpowiednim poziomie ma szczególne znaczenie  dla układu sercowo-naczyniowego i w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, a także zastoinowej niewydolności serca. Dodatkowa suplementacja argininą przeciwdziała powstawaniu skrzepów krwi, co często występuje przy wysokim poziomie cholesterolu.
U mężczyzn arginina jest niezbędna do produkcji plemników. Ponadto poprawia syntezę kolagenu i przyspiesza gojenie ran pooperacyjnych i oparzeniowych.

Dlatego warto pamiętać, że substancja ta występuje w następujących pokarmach:
soja,
sezam,
siemię lniane,
kasza gryczana,
orzechy włoskie, ziemne, laskowe, brazylijskie, nerkowca,
migdały,
makrela,
wołowina,
wieprzowina,
mięso indyka

Na rynku dostępne są suplementy pod nazwą L-argininy, która ma wolną postać i dlatego dobrze jest wchłaniana przez organizm.
Trzeba tu dodać, że dzienne zapotrzebowanie na L-argininę wynosi 500-5000 mg dziennie.

Przeciwwskazaniem suplementacji są:
schizofrenia, ciąża, karmienie piersią, niewydolność nerek, niewydolność wątroby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz