Zazwyczaj naszym pierwszym odruchem przy jakiejś chorobie jest sięgnięcie po leki. Czasami jednak można je nie tyle zastąpić, co wspomóc na przykład odpowiednią dietą.
Masz nadciśnienie. Co więc możesz jeść?
Z pewnością zrezygnuj z obfitych, tłustych i słonych posiłków. Są szkodliwe przecież w ogóle dla wszystkich, a tym bardziej dla osób cierpiących na nadciśnienie. Choroba wymaga od Ciebie przebudowania nie tylko Twojego stylu życia, ale również stylu odżywiania się. Trzeba sobie powiedzieć wprost, że do pojawienia się choroby przyczynił się Twój styl życia, to, jak do tej pory dbałeś o siebie, a raczej jak tego dbania i myślenia prozdrowotnego, profilaktycznego zabrakło.
Oto uwagi do diety dla nadciśnieniowca:
Sól – dzienne zapotrzebowanie na sól to tylko 2-3 g. Twojemu organizmowi całkowicie wystarcza więc sól zawarta w zjadanych produktach. Zapomina się o tym, dodatkowo soląc różne potrawy albo zjadając takie, które są po prostu przesolone. Nadużywanie soli może sprawić problemy z jej wydaleniem, a w konsekwencji wzrost ciśnienia krwi. Tak więc lecząc się, stosuj dietę bezsolną.
Białko – białko również należy przyjmować w umiarkowanych ilościach. I zawsze będzie lepiej, jeśli będą to przetwory mleczne, rośliny strączkowe, jogurty, kefiry niż ciężkostrawne mięso, które wciąż w niektórych grupach społecznych jest bardzo popularne.
Tłuszcze – ułatwiają przyswajanie rozpuszczalnych witamin: A, D, E i K. 60 g tłuszczu dziennie wystarczy Twojemu organizmowi. Czy wiesz, ile to jest z kostki masła? To tylko pół kostki masła. I uwaga podobna do tej przy białkach: zastąp tłuszcze zwierzęce roślinnymi!
Węglowodany – najwartościowsze są te zawarte w warzywach i owocach.
Pierwiastki pomocne w leczeniu nadciśnienia znajdziesz na przykład w bananach (potas) i w pomidorach (magnez).
Odpowiednia dieta wspomoże proces leczenia nadciśnienia i uchroni Cię przed innymi chorobami!
Porady o zdrowiu i nie tylko znajdziesz na mojej stronie www.metanoja.pl
Artykuły do przedruku
_________________REKLAMA
Poznaj wyśmienity smak,
oraz odżywcze i zdrowotne właściwości
najbardziej wartościowych roślin świata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz