niedziela, 19 stycznia 2020

Orzechowa prawie encyklopedia

Orzechy lubimy i już. Mają w sobie to coś, co powoduje, że sięgamy po następny orzeszek - praktycznie niezależnie o jaki jego gatunek chodzi.
Ogólnie wiemy, że orzechy są zdrowe, ale jeśli chodzi o szczegóły nasza wiedza jest raczej słaba.

Dlatego dzisiaj chcemy przybliżyć właściwości poszczególnych gatunków orzechów.

1. Orzech laskowy znamy bardzo dobrze, gdyż leszczyna powszechnie występuje także w Polsce. Znany był i wykorzystywany już w starożytności. Wierzono w jego magiczne właściwości, być może dlatego, że jego systematyczne spożywanie poprawia aktywność mózgu, co jest spowodowane dużą ilością witamin A i E i aminokwasów oraz magnezu, sodu, potasu i fosforu i związków manganu.

2. Orzech włoski popularny jest w Polsce i w większości krajów europy. Na Kaukazie jest uważany za święte drzewo. Orzechy włoskie zawierają dużą ilość podstawowych aminokwasów, taniny i wartościowych minerałów. Są źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6: kwasu linolowego oraz kwasu omega-3: α-linolenowego, potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu i jodu. Zawiera sporo folianów oraz witamin z grupy B. Orzechy włoskie są bogatym rezerwuarem aminokwasów,Są pomocne przy zwiększonym wysiłku umysłowym i fizycznym. Ponadto chronią przed chorobami układu nerwowego, serca i żołądka oraz wspomagają mężczyzn w utrzymaniu dobrej potencji.

3. Orzech ziemny znany jest także pod nazwą orzech arachidowy lub fistaszek. Orzechy ziemne to jadalne nasiona roślin strączkowych bobowatych, uprawiane w Chinach, Indiach, Nigerii oraz Stanach Zjednoczonych. Są wykorzystywane do wytwarzania oleju, a także do produkcji masła orzechowego, słodyczy, prażonych orzeszków ziemnych, mąki, napojów, past orzechowych, rozmaitych przekąsek oraz wypełniaczy wchodzących w skład produktów mięsnych, zup i deserów. Świeże, niesolone orzechy ziemne są szczególnie bogate w białko, tłuszcze, błonnik pokarmowy, a także witaminy z grupy B, folianty, witaminę E oraz składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, mangan, miedź, żelazo oraz cynk. Należy zwrócić uwagę, że fistaszki zawierają 20 aminokwasów w różnych proporcjach; są zwłaszcza bardzo dobrym źródłem argininy. Nie zaleca się spożywania nieświeżych orzeszków, gdyż mogą szkodzić wątrobie. Orzeszki ziemne mogą wywoływać reakcje alergicznae, a nawet niewielkie ilości spożytych orzeszków (lub produktów pochodnych, np. oleju) mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny. W krajach Unii Europejskiej na etykietach produktów spożywczych obowiązkowo umieszcza się informacje o zawartości orzeszków w produkcie lub ich użyciu na terenie danego producenta.

4. Orzech nerkowca używany jest w wielu recepturach indyjskich i azjatyckich potraw. Orzechy nerkowca wzbogacają smak zup, dań obiadowych, przekąsek, sosów i deserów. Dzięki leczniczym właściwościom, wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają funkcji serca. Zawierają niacynę, tiaminę witaminę C i B6,  potas, fosfor, magnez i żelazo - dwadzieścia orzechów nerkowca i dostarczą ci dzienną dawkę żelaza.

5. Orzech pistacji potocznie jest nazywany "uśmiechniętym orzechem". Orzechy pistacjowe są niskokaloryczne, ale bogate w kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, argininę, fenyloalanine, cenne minerały w tym fosfor i witaminy Korzyść od spożycia jest ogromna: pomoc w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, dróg moczowych, niedokrwistości i żółtaczki, toksykozy u kobiet w ciąży, także pistację zwiększają zdolności rozrodcze mężczyzn. Dla poprawy zdrowia wystarcza zaledwie 15 orzechów dziennie.

6. Migdał występuje i jest lubiany na na całym świecie. Migdały dodają deserom i ciastom wyrazistego aromatu. Są źródłem fosforu, potasu i żelaza. W ramach profilaktyki nowotworowej i chorób serca lekarze zalecają spożywanie 7-10 migdałów dziennie.

7. Orzech cedrowy (piniowy) w rzeczywistości nie jest orzechem, lecz nasionem sosny syberyjskiej. Orzechy cedrowy występują w Azji, między innymi w syberyjskiej tajdze. Istnieje przekonanie, że właśnie orzechy cedrowe przyczyniają się do  długowieczności mieszkańców Syberii. Orzechy mają wysoka zawartość witamin B1, B2, PP, E - i mikroelementów, w tym miedź, krzem, wanad, molibden, bor, nikiel, srebro i kobalt oraz aminokwasy. Szczególnie polecane są dla dzieci i osób starszych.

8. Orzech brazylijski jest uznawany za jeden z najsmaczniejszych, korzystnych dla zdrowia i drogich orzechów. Orzechy brazylijskie stosowane są jako dodatek do wykwintnych potraw świątecznych, deserów, sałatek i przekąsek. Są bogatym żródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz selenu, który aktywuje w organizmie przeciwutleniacze. Już dwa orzechy brazylijskie dziennie stanowią znaczący zastrzyk energii, rozjaśniają umysł, opóźniają starzenie się skóry, zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów.

9. Orzech kokosowy jest największym orzechem na świecie. Orzechy mają wspaniały smak, aromat i są bardzo korzystne: zawierają duże ilości witamin z grupy B, błonnik, mikroelementy takie jak potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy. W miąższu występuje rzadko spotykana grupa kwasów tłuszczowych, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. W związku z tym kokos jest polecany m.in. na odchudzanie. Ponadto pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, wzrok, układ pokarmowy, tarczyce. Od dawnych czasów istnieje opinia, że mleko kokosowe odmładza.

10. Orzech makadamia ma australijskie pochodzenie. Orzechy makadamia oprócz wspaniałego smaku, wykazują się cudownymi właściwościami terapeutycznymi. Są skutecznym antyutleniaczem, dzięki czemu polecany jest w profilaktyce chorób nowotworowych. Skutecznie obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko powstania chorób serca.

11. Kasztan jadalny jest orzechem rozpowszechnionym przez Rzymian w Europie zachodniej. Kasztany cieszą się uznaniem francuskich i włoskich smakoszy. Świeże kasztany jadane sa na surowo, a suszone wymagają pieczenia. Kasztany są także dodawane do zup, sałatek, souffles, ciastek i deserów.We Francji obchodzony jest dzień kasztanów.  Są one bogate w błonnik, witaminy C i B. Dietetycy szczególnie zalecają kasztany dla wegetarian.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz