Optymalna kondycja naszego wzroku uzależniona jest od prawidłowych procesów fizjologicznych zachodzących w oku i w całym organizmie.
Najważniejszymi sprzymierzeńcami wzroku jest luteina i zeaksantyna, które chronią tkanki oczu przed ekspozycją na światło słoneczne oraz sztuczne oświetlenie i zanieczyszczenie środowiska.
Dodatkowo warto zadbać aby codzienna dieta była bogata lub przynajmniej suplementowana składnikami odżywczymi bogatymi w następujące substancje:
MIŁORZĄB JAPOŃSKI - spowalnia powstawanie ubytków widzenia w przypadku jaskry, regeneruje wcześniejsze uszkodzenia oraz łagodzi objawy starzenia, powodujące zwyrodnienia plamki żółtej
ŚWIETLIK LEKARSKI - utrzymuje w dobrej kondycji błony śluzowe oczu
BORÓWKA - dzięki antocyjanidynom ogranicza suchość oczu. Wpływa na poprawę ostrości widzenia i przystosowania się wzroku do ciemności. Obniża ryzyko jaskry.
TAURYNA - naturalnie występuje w siatkówce oka, ale w przypadku niedoboru zmniejsza się odporność na szkodliwe-toksyczne środowisko. Pomaga w zwalczaniu zwyrodnienia barwnikowego siatkówki oraz jaskry.
WITAMINA E - posiada właściwości utleniające. Odpowiada za ograniczenie ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej z powodu wieku.
WITAMINA A - przyczynia się do zachowania prawidłowego wzroku - co zostało potwierdzone wiarygodnymi, licznymi badaniami naukowymi
WITAMINA C - jest bardzo potrzebna od odżywiania oka. W soczewce odpowiada za procesy przeciwutleniania.
PIERWIASTKI SELEN I CYNK - posiadając właściwości antyoksydacyjne pomagają w ochronie oczu przed działaniem wolnych rodników powstających w wyniku promieniowania UV, z powodu ozonu i innych zanieczyszczeń środowiska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz