Zielone i czarne oliwki są uznanym na całym świecie
dodatkiem kulinarnym. Oprócz marynowania oliwek przy użyciu soli jest z nich wytwarzany znakomity smakowo olej jadalny.
Warto jednak wiedzieć, że oprócz owoców drzewa oliwnego niezwykłe szerokie właściwości zdrowotne mają liście oliwki. Mają one silne właściwości zwalczające bakterie, wirusy, grzyby i pierwotniaki pasożytnicze.
Warto jednak wiedzieć, że oprócz owoców drzewa oliwnego niezwykłe szerokie właściwości zdrowotne mają liście oliwki. Mają one silne właściwości zwalczające bakterie, wirusy, grzyby i pierwotniaki pasożytnicze.
Badania laboratoryjne potwierdzają, że zawarte w liściach oliwki składniki oleuropeina i hydroksytyrozol działają wobec bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich.
Dlatego są skutecznie stosowane w leczeniu następujących chorób:
- przeziębienie
- grypa
- infekcje układu jelitowego
- infekcje układu oddechowego
- zapalenie płuc
- mononukleoza
- zapalenie mózgu
- wirusowe zapalenie wątroby typu B
- opryszczka
- półpasiec
- rzeżączka
- malaria
- HIV/AIDS
Co ciekawe możliwe jest przyjmowanie nie tylko suplementów standaryzowanych pod względem zawartości oleuropeiny podczas przetwarzania liści oliwki, ale także świeże, nieprzetoworzone liście oliwki w postaci rozdrobnionej. Warto o tym pamiętać, podczas kolejnych wakacji w krajach śródziemnomorskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz