poniedziałek, 6 stycznia 2020

Co warto wiedzieć o oliwkach

Zielone i czarne oliwki są uznanym na całym świecie dodatkiem kulinarnym. Oprócz marynowania oliwek przy użyciu soli jest z nich wytwarzany znakomity smakowo olej jadalny.
Warto jednak wiedzieć, że oprócz owoców drzewa oliwnego niezwykłe szerokie właściwości zdrowotne mają liście oliwki. Mają one silne właściwości zwalczające bakterie, wirusy, grzyby i pierwotniaki pasożytnicze.

Badania laboratoryjne potwierdzają, że zawarte w liściach oliwki składniki oleuropeina i hydroksytyrozol działają wobec bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich.
Dlatego są skutecznie stosowane w leczeniu następujących chorób:
  •         przeziębienie
  •         grypa
  •         infekcje układu jelitowego
  •         infekcje układu oddechowego
  •         zapalenie płuc
  •         mononukleoza
  •         zapalenie mózgu
  •         wirusowe zapalenie wątroby typu B
  •         opryszczka
  •         półpasiec
  •         rzeżączka
  •         malaria
  •         HIV/AIDS
Ponadto liście oliwki polecane są dla wzmacniania układu sercowo naczyniowego, ponieważ obniżają ciśnienie krwi, poprawiają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe i zmniejszają arytmię serca. Mogą być stosowane wspomagająco jako środek moczopędny oraz w leczeniu łagodnej postaci cukrzycy.

Co ciekawe możliwe jest przyjmowanie nie tylko suplementów standaryzowanych pod względem zawartości oleuropeiny podczas przetwarzania liści oliwki, ale także świeże, nieprzetoworzone liście oliwki w postaci rozdrobnionej. Warto o tym pamiętać, podczas kolejnych wakacji w krajach śródziemnomorskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz