Jako nr 1 w zdrowej diecie wymieniana jest oliwa z oliwek.
Dlaczego?
Otóż spożywanie oliwy z oliwek jest dla naszego organizmu zdrowe.
1. Oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone, zdrowe kwasy tłuszczowe
Owoce drzewa oliwnego sa produktem służącym do wytwarzania oliwy. Zawierają około 24% nasyconych tłuszczów oraz kwasów omega-6 i omega-3. Trzeba podkreślić, że dominującym kwasem tłuszczowym, stanowiącym 73% jest jednonienasycony kwas oleinowy - zdrowy dla organizmu człowieka. Przyczynia się do zmniejszania stanów zapalnych i przeciwdziałania powstawaniu komórkom rakowym.
2. Oliwa z oliwek jest źródłem przeciwutleniaczy
Obok kwasów tłuszczowych oliwa zawiera też niewielkie ilości witaminy E i K. Jest również źródłem silnych przeciwutleniaczy, pomagających zwalczać poważne choroby. Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz wspiera pracę serca.
3. Posiada właściwości przeciwzapalne
Jednym z głównych czynników występowania wielu chorób, w tym raka, chorób układu sercowo-naczyniowego, nieprawidłowego metabolizmu, cukrzycy, choroby Alzheimera, zapalenia stawów i otyłości jest niewystarczający poziom oleocanthal. Jego obecność w oliwie z oliwek ma działanie porównywane są do działaniem ibuprofenu.
4.Wspomaga organizm w uniknięciu udaru
W badaniu przeprowadzonym na 841 tysiącach osób stwierdzono, że oliwa z oliwek jest jedynym źródłem tłuszczów jednonienasyconych związanych ze zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu i chorób serca.
5. Wspomaga ochronę serca
Jak dowodzą badania dotyczące przyczyn zgonów na świecie, choroby serca rzadko dotykają mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, co prawdopodobnie jest wynikiem zwiększonego spożycia oliwy z oliwek. Oliwa obniża ciśnienie krwi, czyli jeden z głównych czynników chorób serca, przez co zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
6. Oliwa z oliwek nie przyczynia się do przyrostu masy ciała i otyłości
Badania związane z dietą śródziemnomorską dowodzą, że oliwa z oliwek korzystnie wpływa na masę ciała - nie tylko nie powoduje przyrostu masy ciała, ale wręcz powoduje jej utratę.
7. Wsparcie w walce z chorobą Alzheimera
Choroba Alzheimera jako najczęściej występująca choroba neurodegeneracyjna na świecie stanowi wyzwanie przyszłości. Tworzenie się tak zwanych płytek beta amyloidu w komórkach mózgu może być zatrzymywane w efekcie spożywania oliwy z oliwek – jedno z prowadzonych na myszach badań pokazało, że podanie jednej z substancji, która występuje w oliwie z oliwek, spowodowało zanik tych płytek.
8. Ograniczenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2
Wykazano korzystny wpływ oliwy z oliwek na poziom cukru we krwi oraz na wrażliwość organizmu na insulinę. Wgląda na to, że oliwą z oliwek zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 40%.
9. Posiada właściwości przeciwnowotworowe
Mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego są narażeni na niższe ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów niż pozostali. Przeciwutleniacze jako składnik oliwy z oliwek obniżają przypadki uszkodzenia oksydacyjnego spowodowanego wolnymi rodnikami, które są uważane za jedną z głównych przyczyn
nowotworów.
10. Przeciwdziała reumatoidalnego zapalenia
RZS jest chorobą autoimmunologiczną, charakteryzującą się zdeformowaniem i bolesnością stawów. Spożywanie oliwy zmniejsza dolegliwości, niwelując stan zapalny i ograniczając ból. Najlepsze rezultaty osiągane są w połączeniu z tranem, który jest bardzo ważnym źródłem przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych.
Czytaj więcej o drzewie o właściwościach drzewa oliwnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz